Световният шампион Германия завоюва пореден трофей, побеждавайки в решителния мач Чили с 1:0 и вдигна Купата на Конфедерациите.

„Футболът е проста игра – 22-ма мъже тичат след една топка в продължение на 90 минути и накрая печелят германците”. Тази максима, казана от бившия английски национал Гари Линекер, се оказа вярна са сетен път на финала за Купата на Конфедерациите в Санкт Петербург. Германците стигнаха до крайния успех и с доста младия си състав, който извадиха в този турнир, генерална репетиция за Мондиала в Русия догодина.

И това стана само няколко дни, след като и младежкият тим на Германия спечели титлата на Европейското.

Двата отбора бяха направили удобно реми 1:1 в мача си от предварителната група. 

Чилийците започнаха мача много активно, притиснаха германците и създадоха положения.

Още в 4-ата минута Тер Стеген бе принуден да отразява с мъка удар на Видал.

В 13-ата минута отново вратарят на Германия бе принуден да даде най-доброто от себе си, за да парира удар на Едуардо Варгас.

Стражът на Барселона на вратата на германците спаси своите и в 19-ата минута, когато Артуро Видал и Алексис Санчес отново бяха близо до гола.

И веднага след това отборът, който нападаше, бе наказан с гол заради груба грешка на защитник. Тимо Вернер овладя загубената от Марсело Диас топка и я подаде на Ларс Щиндъл, който на празна врата реализира – 1:0 за Германия в 20-ата минута.

В 24-ата минута отново дойде ред на Чили да застраши вратата на Германия, но не сполучи.

Изобщо южноамериканците нападаха, стреляха, имаха по-голямо притежания на топката, но Германия бе далеч по-ефективна. Атаките на Бундестима бяха по-редки, но затова пък изключително остри.

Нова грешка в чилийската защита изведе Горецка на метър от Браво, но вратарят на Чили успя да парира удара му в края на полувремето.

След почивката Чили имаше желание за обрат, но в същото време оставяше пространства за контрите на Бундестима и по-сериозните ситуации възникваха пред вратата на южноамериканците.

Започнаха да прескачат и искри. Първо между съотборниците в Байерн Видал и Кимих. А после чилиецът Хара цапардоса с лакът Вернер, но дори и след видеоарбитража реферите не се престрашиха да му покажат повече от жълт картон. А заслужаваше червен...

После Алексис Санчес получи шанс за израняване, но Руди успя да го предотврати. Чили отново се активизира и Варгас затрудни Тер Стеген в 74-ата минута, но вратарят бе на място.

Нова възможност за Чили завърши с удар на Видал и нова намеса на вратаря на Германия.

В края Чили заложи на всичко или нищо. И можеха дори да получат и втори гол.

Но и един им стигна. Германия спечели с 1:0 срещу Чили и грабна Купата. А в последния миг от мача Тер Стеген отрази опасен изстрел от фаул на Алексис Санчес и запази триумфа на Бундестима. Първи за него в този турнир.